Witajcie :) Dzisiaj tarta czekoladowa na kruchym spodzie z
herbatników. Obłędny deser - jak raz się go spróbuje, ciągle się ma na
niego ochotę. Piekłyśmy ją na ostatnią sobotnią imprezę. Pomysłów
miałyśmy mnóstwo i nie wiedziałyśmy na co się zdecydować. Ten przepis
znalazłyśmy w ostatniej chwili na stronie kuchnialidla.pl i nie
żałujemy. Tarta skradła nasze podniebienia. Polecamy!
Składniki:
200g herbatników pełnoziarnistych
6 łyżek roztopionego masła
2 łyżki cukru
300 ml śmietany 36%
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
kilka kropli aromatu pomarańczowego
Polewa: 50 ml śmietanki 36%, 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Przygotowanie:
1. Ciastka pokrusz - w malakserze lub przy pomocy wałka (wsadź herbatniki w woreczek foliowy i uderzaj w niego wałkiem). Herbatniki wymieszaj z roztopionym masłem - masa konsystencją powinna przypominać mokry piasek.
2. Gotową masą wylep dno formy do tarty. Nie musisz jej wcześniej smarować tłuszczem, bo herbatniki są z masłem, więc spód się nie przyklei. Włóż formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 na 10 min. Wyjmij formę i zostaw spód do wystygnięcia.
3. Przygotuj mus czekoladowy. Śmietanę wlej do garnuszka i postaw na małym ogniu, dodaj do niej cukier i cukier waniliowy. Doprowadź śmietanę do wrzenia, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia.
4. Dodaj do śmietany aromat pomarańczowy, gorzką i mleczną czekoladę połamaną na kawałki. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
5. Jajka roztrzep ze szczyptą soli, aż staną się puszyste. Dodaj je do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Gotową masę wylej na podpieczony spód (jest dosyć rzadka, ale nie przecieka przez spód) i włóż do piekarnika na 25 min. Upieczona tartę odstaw do ostygnięcia.
6. Przygotuj polewę. Śmietankę wlej do miski, dodaj do niej połamaną czekoladę (dałyśmy gorzką, jednak jeśli wolicie słodsze desery zastąpcie ją mleczną czekoladą). Składniki rozpuść w kąpieli parowej. Gotową miksturą polej tartę. Na wierzchu ułóż owoce - u nas pomarańcze.
Nasze oceny:
Basia: Pyszny, rozpływający się w ustach deser. Ciężko nie poprosić o dokładkę. Pomarańcze idealnie komponują się z maślanym spodem i masą czekoladową. Moja ocena: 10/10.
Składniki:
200g herbatników pełnoziarnistych
6 łyżek roztopionego masła
2 łyżki cukru
300 ml śmietany 36%
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
kilka kropli aromatu pomarańczowego
Polewa: 50 ml śmietanki 36%, 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Przygotowanie:
1. Ciastka pokrusz - w malakserze lub przy pomocy wałka (wsadź herbatniki w woreczek foliowy i uderzaj w niego wałkiem). Herbatniki wymieszaj z roztopionym masłem - masa konsystencją powinna przypominać mokry piasek.
2. Gotową masą wylep dno formy do tarty. Nie musisz jej wcześniej smarować tłuszczem, bo herbatniki są z masłem, więc spód się nie przyklei. Włóż formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 na 10 min. Wyjmij formę i zostaw spód do wystygnięcia.
3. Przygotuj mus czekoladowy. Śmietanę wlej do garnuszka i postaw na małym ogniu, dodaj do niej cukier i cukier waniliowy. Doprowadź śmietanę do wrzenia, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia.
4. Dodaj do śmietany aromat pomarańczowy, gorzką i mleczną czekoladę połamaną na kawałki. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
5. Jajka roztrzep ze szczyptą soli, aż staną się puszyste. Dodaj je do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Gotową masę wylej na podpieczony spód (jest dosyć rzadka, ale nie przecieka przez spód) i włóż do piekarnika na 25 min. Upieczona tartę odstaw do ostygnięcia.
6. Przygotuj polewę. Śmietankę wlej do miski, dodaj do niej połamaną czekoladę (dałyśmy gorzką, jednak jeśli wolicie słodsze desery zastąpcie ją mleczną czekoladą). Składniki rozpuść w kąpieli parowej. Gotową miksturą polej tartę. Na wierzchu ułóż owoce - u nas pomarańcze.
Nasze oceny:
Basia: Pyszny, rozpływający się w ustach deser. Ciężko nie poprosić o dokładkę. Pomarańcze idealnie komponują się z maślanym spodem i masą czekoladową. Moja ocena: 10/10.
Julka:
Jest to deser idealny dla czekoladoholików. Zdecydowanym plusem jest
to, że tarta nie jest za słodka, przez co można zjeść więcej porcji . Moja ocena: 10/10.
Ale czad! wymiękłam z rozkoszy wizualnych!
OdpowiedzUsuńświetne ciacho, chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńchyba bym całą zjadła na tej imprezie:)
OdpowiedzUsuńO matko, czy jestem już w raju? :))
OdpowiedzUsuńczekoladowym raju ;)
UsuńNie jadłam takiej tarty, wygląda bardzo apetycznie... ;)
OdpowiedzUsuńO rany takie smakołyki serwujecie. Pyszności.
OdpowiedzUsuńtarta czekoladowa?! TO już brzmi nieziemsko.. na takim spodzie?
OdpowiedzUsuńTo musi być raaaaj! :D
dzisiaj ponownie ją pieczemy:) polecamy
UsuńBardzo apetyczna tarta!
OdpowiedzUsuńO rany! Jaka rozpusta... kusisz!
OdpowiedzUsuń